W weekend do obiadu serwuję przepyszne ziemniaki. Ich przygotowanie zajmuje mi 10 minut

Dodano:
Pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Ziemniaki to popularny dodatek do dań obiadowych. Jednak te zwykłe, gotowane, znudziły się już mojej rodzinie. Zamiast nich robię więc inną wersję tego dodatku. Zajmuje mi to 10 minut, a ziemniaki wychodzą przepyszne.

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli i po odcedzeniu lub ewentualnie po wytłuczeniu, serwujemy je do dań z mięs, drobiu i ryb. Ja nigdy nie przepadałam za taką formą ziemniaków i od jakiegoś czasu moja rodzina również nie ma ochoty na gotowane ziemniaki. Zaczęłam je więc przyrządzać nieco inaczej, choć w sumie równie szybko. A wszyscy się nimi zajadają.

Jak można przyrządzić ziemniaki do obiadu?

Ziemniaki do obiadu można podać ugotowane wprost z wody lub zamienić je na puree. W tym drugim przypadku wystarczy je wytłuc z dodatkiem masła i śmietanki, by zamieniły się w gładką masę. Smacznym, choć niezbyt zdrowym sposobem przyrządzania ziemniaków jest ich smażenie. W ten sposób przygotowuje się uwielbiane frytki. Ja jednak wolę ziemniaki upiec, bo co prawda dodaję do nich olej, ale w niedużych ilościach, a wychodzą pyszne i chrupiące.

Jak upiec chrupiące ziemniaki do obiadu?

Przygotowanie pieczonych ziemniaków to prawdziwa bułka z masłem. Najwięcej czasu zajmuje ich obieranie, ale tego etapu nie da się pominąć przy żadnej metodzie ich przyrządzania. Gdy więc już obiorę ziemniaki, wystarczy je opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i wymieszać z kilkoma dodatkami. Potem lądują w piekarniku i pozostaje tylko czekać, aż apetycznie się zrumienią. Pieczone ziemniaki najchętniej serwuję do pieczonych dań, bo wtedy piekę je przy okazji. To znaczy ziemniaki wkładam do piekarnika 30-40 minut przed końcem pieczenia mięsa. Dzięki temu w tym samym czasie wyciągam z piekarnika niemal pełne danie obiadowe.

Przepis: Pieczone ziemniaki do obiadu

Pieczone, chrupiące ziemniaki do dań obiadowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Pokrój je w cząstki lub w grubsze plasterki.
  2. Doprawianie ziemniakówZiemniaki oprósz czosnkiem, papryką i pieprzem. Dodaj rozmaryn i olej, wymieszaj je dłonią, by dokładnie pokryły się dodatkami.
  3. Pieczenie ziemniakówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przesyp na nią ziemniaki, równomiernie rozprowadź. Wstaw je na ok. 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy będą już miękkie, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza, oprósz je solą i piecz je jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.

Kiedy solić pieczone ziemniaki?

Ziemniaków przeznaczonych do pieczenia nigdy nie solę surowych. To dlatego, że sól wyciąga z nich wodę i dłużej się pieką. Robią się też wodniste i trudniej o uzyskanie chrupkości. Solą najlepiej oprószyć je, gdy będą już miękkie. Można to zrobić 10 minut przed końcem pieczenia lub już po wyjęciu z piekarnika.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...